avaleht | uudised | EBG | protsess | ajaloost | sõnastik | eesti õlu | import | üritused | viited | huumor | laulud | kontakt
KARKSI ÕLLE- JA VEINITEHAS
AS KARME 
69104 Karksi 
Viljandimaa, Eesti 
Telefon: 043/55033; Faks: 043/55030 
E-mail: as.karme@neti.ee
NB! Karksi õlut toodetakse (loodame, et ajutiselt) litsentsi alusel ASis Nigula Õlu
Foogt
Jõulupruul
Kange Vaadi Õlu
Karksi Hele
Karksi Nui
Karksi Premium
Karksi Tume
Ordumeister
Tume Vaadi Õlu
Vaadi Pilsner
Vaadi Õlu
Eriõlled

AJALUGU / TEHNOLOOGIA / ÕLLED

Ajaloost
Esmakordselt on Karksi asulat ja sealset õlut mainitud aastal 1425, mil kohalik foogt saatis Viljandi ordumeistrile kuus vaati kohalikku õlut ja sai selle eest vastu sõjavarustust. 

Konkreetsemad märked õllepruulimise kohta Karksi mõisas pärinevad aastast 1795. 
Seega võib öelda, et juba üle paarisaja aasta on samas kohas pruulitud õlut, aetud viina ja valmistatud veini, sest praegune õlle- ja veinitööstus on rajatud ülalnimetatud hoonete jäänustele. 

Kaasaegse õlletööstuse rajamisega alustati Karksis 1975. aastal ning sisseseade osteti Tshehhoslovakkiast. Esimene õlu villiti pudelisse 1977. aasta detsembris. 1990-ndate aastate keskpaiku vahetati aegunud Vene ja Tshehhoslovakkia päritolu sisseseade välja Saksa oma vastu. Tootmise ja tehnoloogia auditeerimisel kasutati saksa õllemeistrite-konsultantide abi, mille läbi tõsteti õlle säilivusaega tollaselt 7 päevalt praeguse 3 kuuni. 

Tehnoloogiast
Euroopas juuakse valdavalt kahte tüüpi õlut: üks on põhjamaade (suhteliselt kange, mahedamaitseline) ja teine on saksa-tüüpi õlu. Tulenevalt Eesti ajaloolisest kuuluvusest saksa kultuuriruumi, on Karksi koostöös saksa konsultantidega oma õlletehnoloogiat ja retseptuuri arendanud  just selles suunas. Saksapärast õlut iseloomustab keskmine kangus, konservantide puudumine ning kindlasti peab see klassikalisel puhul olema pastöriseerimata ehk nn. elus õlu. Samuti järgib Karksi aastast 1600 kehtivat Saksa seadust , mille kohaselt tohib õlle pruulimisel kasutada vaid nelja komponenti: vett, linnaseid, humalaid ja pärmi. 

Eestis teeb Karksi õlle unikaalseks ka kasutatav klassikaline tehnoloogia: külmkääritus ning lamavad põhjakääritusega laagertankid. 

Samuti peab mainima ka pastöriseerimata õlle tervislikkust. Õllepärm on peamine naturaalne B-grupi vitamiinide allikas ning õllesse lahustuvad nad nii pärmseentest kui ka linnase kestadest ja idudest. Kuumutamine ehk pastöriseerimine teadupärast lagundab enamiku õlles olevaid vitamiine, millised aga Karksi õlle puhul säilivad. Ka humalad, mida lisatakse õllele konserveerimiseks ja maitseks, sisaldavad seedekulgla mikrofloorat korrastavaid ühendeid. Mõruaine tõttu tõstavad humalad seedenäärmete sekretsiooni. 

Õlledest
Hetkel on tootmises Karksi Premium ja Karksi Ordumeister, lisaks hooajaõllena Vaadiõlu

Karksi õlu on tugeva maitsega, tuntavate maitsenüanssidega. Kohvilinnas, karamell-linnas, pilsnerlinnas, humal - kõik tulevad esile värvikas buketis ning on hästi eristatavad. Maitse püsib kaua. 

Õlu on pruulitud väga puhtast veest ja steriilses tootmistsüklis, et tagada säilivusaeg 90 päeva. Sellest tuleneb ka õlle selgus ja püsiv peenemulliline vaht. 

Ei ole võimalik halb maitse ja kehv kvaliteet, kuna õlu rikneks siis üsnagi ruttu. Säilivusaeg annab garantii Karksi õlle kvaliteedile. 

Karksi õlu ei ole lihtsalt janukustutaja. Ka maitse on õlle juures tähtis.


"Iga asi omal ajal, Karksi õlu igal ajal!"